VMDG

THE GREEN

HOUSE

BROEDPLAATS

VOOR

CIRCULARITEIT

Beeld Credits: Cepezed

CIRCULAIR - CIRCULEUK - CIRCULEKKER

Parijs

Op 12 december 2015 werd in Parijs het eerste klimaatakkoord gesloten. Ook Nederland committeert zich bij te dragen aan beperking van de opwarming met 1,5 graad. 

Dit vormt de aanleiding voor de gemeente Utrecht om een circulaire invulling te geven aan het gebied achter het centraal station. Het nieuwe belastingkantoor vervangt de  oude generaal Knoopkazerne  en verrijst Nederlands eerste circulaire restaurant en ontmoetingscentrum The Green House 

In opdracht van Ballast Nedam, Facilicom, Strukton en Albron ontwikkelde ik Paviljoen the Green House. The Green House is een volledig circulair en zeer duurzaam paviljoen met horeca- en vergader functies. 


Broedplaats van Circulariteit

Het beoogt een veelbesproken broedplaats van circulariteit te zijn. Een bruisend circulair theater waar dagelijks activiteiten plaatsvinden en waar mensen met elkaar verbinden rondom het thema circulariteit. Eten, drinken en gastvrijheid leveren daarbij steeds weer de ultieme ontsteking om mensen bewust te maken en in beweging te krijgen. 


De kracht van eten en drinken brengt mensen, vaak letterlijk,  aan tafel om te verbinden en te delen. Ontmoeten, samenwerken, netwerken, leren & discussiëren en vooral engageren staan in The Green  House centraal.

Een ontmoetingsplek voor veel doelgroepen. Het moet een businessclub zijn voor professionals en corperates die uitgedaagd worden om met circulariteit aan de slag te gaan. En het is ook een  ‘Buurt Huis’ voor Utrechtenaars. Een leuke en lekkere plek om te ontmoeten,  te eten en te drinken en gelijktijdig circulair geïnspireerd raken. Maar het is ook een podium waar aanvoerders van circulariteit anderen engageren of het juist zelf opzoeken.




Reduce, Re-use, Recycle en..

De 5 pijlers vormen de leidraad waarlangs alle facetten van de bedrijfsvoering consequent gestalte moeten krijgen. Bezoekers  moeten in alle wat ze zien proeven, voelen, horen en aanraken het verhaal van circulariteit ervaren

Zo vertelt alles een verhaal want alles heeft een verleden en/of een toekomst, o.a. bouw, materiaalgebruik, ingrediënten, servies, gerechten, meubilair,mensen, meer dan 100 verhalen zijn er te vertellen.

We willen maximaal transparant zijn, alles laten zien wat van belang is. Denk hierbij aan de ‘urban farm’ op de eerste etage waarin groenten en kruiden worden verbouwd die worden verwerkt in de maaltijden die restaurant The Green House serveert. Of de koelruimte waar ingrediënten in het zicht worden bewaard en de open keuken waar iedereen kan ervaren hoe het eten wordt bereid. Show all, hide nothing is het adagium.

Een restaurant moet een prettige plek zijn om te verblijven. Geen concessie aan comfort, creativiteit en smaak ondanks dat vrijwel alles in The Green House gemaakt is van wat we benoemen als ‘afval’ of dat beschouwd wordt als afdankertjes.

Vanuit de filosofie van 80% groente en 20% vlees (vis of gevogelte) spelen groenten de hoofdrol. Er wordt gekookt vanuit de principes van ‘Dutch Cuisine’ en dus van NL bodem, in het seizoen, puur en met respect voor dieren.

Geldende circulaire basisprincipes gericht op het terugdringen van grondstofgebruik. Minder gebruiken, hergebruiken of recyclen dicteren vanaf  het begin alle initiatieven van inhoud tot uitvoeren.





Het streven naar ‘de stekkerloze keuken’ is hiervoor illustratief en laat zien wat er vandaag al mogelijk is om stroom- en gas gebruik terug te dringen door oude routines eenvoudigweg anders te bekijken.

Dat gaat zelfs zover dat The Greenhouse 20% van haar arbeidsuren reserveert voor mensen met een ‘achtergestelde’  positie op de arbeidsmarkt. Medewerkers zijn nl. de belangrijkste ‘grondstof’ van gastvrijheid. No social waste.


Pay-per-use
We willen producenten van hardware, zoals meubilair, verlichting, mastiek etc. uitdagen om spullen te maken die langer meegaan, die hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Unieke samenwerkingen ontstaan doordat The Green House geen eigenaar meer is van deze zaken. Er wordt betaald voor bv. het licht i.p.v. de lamp of afgerekend per keer dat iemand aan tafel gaat zitten. Circulariteit, en dus ook die  van The Green House,  valt of staat daarnaast met samenwerkingen met leveranciers. Een langdurig partnership waarin ruimte is voor innovativiteit en flexibiliteit en vooral voor meedenken en meedoen.


Het concept omvat verschillende functies. Het restaurant op de begane grond biedt de hele dag (ontbijt, lunch, borrel en diner) plaats aan circa 175 gasten en het terras aan ca. 200 gasten. De ruimtes op de eerste etage zijn geschikt voor vergaderingen, bijeenkomsten en manifestaties. Iedere ruimte vertelt een circulair verhaal. 

The Green House ontving verschillende prijzen waaronder de Duurzaamheidsprijs 2017 van de provincie Utrecht en de ABN AMRO circular food award 2018.

Bekijk ook de samenvattende documentaire.