VMDG

Beeld Credits: Fresh Salmon Farming Europe

HOLLANDSE SCHONE

EERLIJKE HOLLANDSE ZAL MET 'N GROEN NEUSJE

Plofkip in de dop!?

Er is veel verbeterd de laatste 10 jaar. Zalm kweken in zee of in fjorden heeft niettemin een aanzienlijk aantal nadelige neveneffecten. Overpopulatie, overvoeding, intensief gebruik van beschermingsmiddelen en kooi-uitbraken zijn hardnekkige nadelige uitwassen van intensieve industriële ‘open net’ zalmkweek.  Aanzienlijke structurele vissterfte is het onvermijdelijke gevolg van deze vorm van intensieve ‘vishouderij’ die vooral gericht is op snelle oogst van grote zalmen.


Fresh Salmon Farming Europe (FSFE) kweekt sinds 2021 zalm in Bleiswijk. Als enige in Europa ( en 2e in de wereld) kweekt FSFE Atlantische zalm in zoetwater, op land. De  kwekerij heeft een beperkte capaciteit van ca. 6000 Kg zalm per jaar en doet dienst als een living lab. Wat  over de afgelopen jaren succesvol aan kennis is opgebouwd. willen investeerders gaan uitbouwen.  


Vraagstelling

Definieer, Initieer, begeleid en realiseer de uitbouw van de kweekactiviteiten op het gebied van ultra duurzame zalmproductie, marktpotentieel , bepaal de to market strategy en een aantrekkelijke productpropositie


Strategie: Geen bittere nasmaak

Fresh Salmon Farming Europe (FSFE)wijst het gebruik van ziekteremmers, hormonen, chemicaliën en/of antibiotica resoluut van de hand. Onze kwekerij biedt onze eitjes de ideale omgeving om uit te groeien tot volwassen zalmen zonder gebruik van schadelijke additieven. Twee jaar lang zorgen onze marinebiologen, letterlijk dag en nacht, voor de juiste voeding, de optimale temperatuur, waterkwaliteit en stroming. Hierbij limiteren we bewust het aantal dieren per bassin. Over de herkomst en bestemming van FSFE zalm kan geen onduidelijkheid bestaan: Nederland! Dat scheelt een heleboel kilometers. Door continu hergebruik verbruikt FSFE weinig water of wordt afvaleater uit de voedingsindustrie hergebruikt. Het water dat we verversen is, na biofiltering, rijk aan hoogwaardige nutriënten en CO2 en is ideaal voor hergebruik in het verbouwen van gewassen.


We realiseren in de eerste fase een kwekerij met een productieomvang  van 330MT zalm per jaar en voorzien een wekelijks oogst van ca. 6300kg zalm.

In de tweede fase wordt productie uitgebouwd naar 1000MT/jaar ( 19,3T/week). De Bleiswijk kwekerij zal dienst blijven doen als R&D competentie. De eerste oogst is te verwachten in de tweede helft 2025.


Zalm wordt verhandeld als internationale commodity. Prijzen fluctueren sterk maar zijn de komende jaren stijgende en zullen onder klimaat invloed en overheidsregulering de komende jaren verder en gestaag stijgen. De vraag naar zalm zal blijven toenemen, ingegeven de groeiende (Aziatische) wereldbevolking en de groeiende behoefte aan gezondere voeding in het Westen.


Op  basis van de vastgestelde  productie ambitie stellen we de design brief samen t.b.v. het realiseren van een optimale zalmkwekerij van deze schaal. Daarnaast stellen we het gedetailleerde plan van eisen op voor vestiging van een zoetwater kwekerij.  Op basis van deze informatie formuleren we een eerste capex & opex opstelling die richting geeft aan de daarna op te stellen investeringsbegroting en de meerjarige exploitatiebegroting


Aan de hand van de vestigingsplaats criteria brengen we potentiële vestigingslocaties in beeld waarbij zoetwater kwantiteit en kwaliteit en wet en regelgeving met betrekking tot wateronttrekking en water teruggave kritische succesfactoren zijn.


Kostprijgedreven motieven enerzijds en het begrensde productievolume anderzijds geven logischerwijs richting aan een foodservice exclusieve propositie. We brengen de wholesale distributiemarkt in kaart en pitchen de propositie van ultra duurzame zalm gekweekt in zoetwater en op land. (Animo is groot). Daarnaast initiëren we verregaande strategische partnerships met grote foodservice partijen met als doel directe exclusieve levering en lange termijn afnamegarantie(Kipster-model) . Tot slot bieden we, na vaststelling van de consumentenpropositie, aan bij grote retailpartijen.

Oplossing

We ontwikkelen Hollandse Schone. Onder deze naam willen we onze zalm en onze commitment met betrekking tot het kweken van ultra duurzame zalm naar de markt brengen. 

Onze Schone zalm is vrij van verontreinigingen (pfas, zware metalen, medicijnresidu etc.)  én is een bron van onmisbare  voedingsstoffen t..b.v. een  gezondere leefstijl.  We doen er alles aan om C02 te verlagen. Hollandse Schone draagt als vleesvervanger  bij aan de eiwittransitie. Zalmproductie levert de meest hoogwaardige proteïnen terwijl ze 90% minder belastend is dan productie van dieren op land. Ons waterhergebruik levert waardevolle bouwstoffen voor eetbare gewassen waardoor onze (beperkte)  C02 en stikstofuitstoot weer leidt tot nieuw voedsel. 


Resultaat

Het duurzame initiatief van FSFE  opent vele deuren, Hollandse Schone wordt enthousiast ontvangen door zowel de handel, gerenommeerde chefs en voedselbereiders en door consumenten.  Terughoudendheid blijkt op het premium prijsniveau dat een dergelijke duurzame kweek tot gevolg heeft.  Aanscherpende regelgeving omtrent bodem & oppervlaktewaterbeheer leidt tot grote  en onoverbrugbare beperkingen. Gebruik van (zoet) bodemwater is vrijwel niet meer toegestaan, het spoelwater vol met planten nutriënten, wordt formeel bestempeld als verontreinigd water.


Het vestigen van een ultra duurzame zalmkwekerij, zoals FSFE beoogd lijkt,  althans in  Nederland, een onmogelijkheid. Investeerders hebben inmiddels het initiatief opgeschort hopende op gunstiger momentum in de toekomst.