VMDG

Beeld Credit: Albron bv

- PROJECTCASUS 6 -

Smart Vending

Problematiek

Het belang van gezonde voeding en van een gezonde levensstijl neemt enorm toe. 

De beschikbaarheid van of de toegang tot een voedzame maaltijd is niet altijd vanzelfsprekend in onze 24 uurs economie. Vaak zijn uitsluitend ongezonde opties beschikbaar zoals energydrinks of calorierijke snacks.



Vraagstuk

Het verlangen om gezonder te eten & drinken tijdens het werk buiten de openingsuren is groot. En de beschikbaarheid van gezonde voeding op geïsoleerde locaties in een bedrijfspand of zorginstellingen neemt in belang toe. Op welke manier is het mogelijk gezonde voeding beschikbaar te stellen op tijdstippen en plaatsen waar reguliere voorzieningen beperkt of afwezig zijn en op een wijze waarop voedselveiligheid geborgd is. 



Strategie

Werkomgevingen veranderen in functie en bezetting waardoor er non-stop behoefte is aan makkelijk beschikbaar eten en drinken op meerdere plekken. We geven invulling aan de dag en nacht beschikbaarheid van Lekker en dagverse voeding, dat bijdraagt aan een gezonde leefstijl en op een slimme manier voedsel en betaalveiligheid waarborgt op onbemande plekken.



Oplossing

Smart vending is de uitgelezen manier om in een gecontroleerde & afgeschermde omgeving veilig en betrouwbaar eten en drinken beschikbaar te stellen. Bij het verstrekken en het nuttigen van de voeding is geen fysieke service ondersteuning aanwezig. 


De oplossing is toepasbaar voor houdbare en beperkt houdbare kant en klare voeding. Gasten kunnen hier gebruik van maken door zich te identificeren,  met hun telefoon (of smart card), bij de smart vending module. Op basis van hun YummY profiel ontvangen ze via hun telefoon, realtime een advies dat bij hun voorkeur past. 


De deur ontgrendeld na identificatie waardoor de verschillende opties beschikbaar worden gemaakt en de gebruiker zijn keuze uit de koelkast neemt.  Bij sluiten van de unit 

deur vergrendelt de deur en worden alle verwijderde items direct in rekening gebracht bij de consument. 


Veiligheid

Eten en drinken verstrekken op onbemande plekken zijn blootgesteld aan voedselveiligheid risico’s en aan risico’s omtrent betaalveiligheid. De smart vending unit weet welke producten met welke houdbaarheid zich in de unit bevinden. Omdat alle producten voorzien zijn van een digitale tag, registreert de machine wanneer  items verwijderd worden en verrekent deze direct en cashloos met de consument. In het geval een product item de houdbaarheidsdatum overschrijdt of als er storingen in de conditionering van de unit optreden, vergrendelt de machine onmiddellijk en schort service op. Service krijgt onmiddellijk een signaal.



Resultaat

Voedzaam (en duurzaam)eten en drinken kan vrijwel overal waar een wifi verbinding is beschikbaar gemaakt worden. 


Digitalisering maakt het mogelijk om eten en drinken te verstrekken op plekken waar gasten doorgaans lastig te bereiken zijn of op tijdstippen buiten openingstijden. Hiermee wordt een nieuwe doelgroep ontsloten en zijn additionele omzet kansen te verzilveren. 


Het concept is positief ontvangen door gebruikers die daardoor minder afhankelijk zijn geworden van ongezonde voeding tijdens het werk. Het gebruiksgemak van de techniek blijkt groot te zijn. 


Het systeem is onbemand en kan kosten efficiënt ingezet worden, het vraagt geen aanvullende hoogwaardige kennis. Bevoorrading van het systeem kan door een leverancier gedaan worden. 


Het is een gesloten systeem, nl. verpakt in een afgesloten omgeving, en dus is derving en verspilling beperkt.


Het systeem is volledig online te monitoren en er is dus altijd een actueel inzicht in voorraadstatus, verstoringen etc.


Ondanks het feit dat actief toezicht ontbreekt, is veiligheid van betaling en product verstrekking volledig geregistreerd en getraceerd. Het is daarmee feitelijk veiliger dan reguliere restaurant verstrekking.


Dit concept blijkt ideaal te zijn voor bedrijven met sterk wisselende of beperkte medewerker populaties. Omgevingen waar veel in ploegendiensten gewerkt wordt zoals in ziekenhuizen en fabriekslocaties. Daarnaast biedt het een effectieve oplossing in omgevingen waar grote afstanden overbrugd moeten worden en eten en drinken verstrekking omslachtig of tijdrovend is zoals distributiecentra.